Har du provat att baka veganska bullar eller semlor? Det betyder att du väljer bort animaliska produkter och bakar med exempelvis mjölkfritt margarin samt havrebaserad vätska och grädde. Jag är inte vegan men bakar och lagar vegansk mat emellanåt. Det är både gott och ett miljövänligt alternativ. Sen är det roligt att prova nya råvaror och andra ingredienser i köket. Idag finns det en hel del i vanliga butiker som är baserat på mandel, havre eller soja. Vill du baka dessa har du som vanligt receptet längst ner i inlägget. RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA RECEPT VEGANSKA SEMLOR MED EGEN MANDELMASSA, ca 24-26 st Deg: 150 g mjölkfritt margarin 5 dl havremjölk 50 g jäst 3 tsk stött kardemumma, mortla hel kardemumma 1 3/4 dl socker 1/2 tsk salt 14-15 dl vetemjöl havremjölk till pensling Beredning: - Stöt hel kardemumma i en mortel. - Smält margarinet. Häll i havremjölk och låt den bli fingervarm. - Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av den varma havremjölken och rör om. Tillsätt resten och blanda tills jästen löst sig. - Blanda i socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet, lite åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Täck över bunken med en kökshandduk. Låt jäsa i ca 60 min. - Sätt ugnen på 210°. Ta upp degen på ett mjölat bord och baka ut ca 25 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek ca 60-80 minuter. - Pensla med havremjölk. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min. Mandelmassa: 200 g mandel 2 dl florsocker 3/4 dl havremjölk 2 tsk stött kardemumma, mortla hel kardemumma en nypa salt Beredning: - Blötlägg mandlarna i några timmar, ca 3 timmar. Går att hoppa över vid tidsbrist. Mixa mandlarna med skal till små bitar i en matberedare. - Tillsätt 2 dl florsocker, kardemumma, salt och havremjölk. Mixa till en slät massa. Tillsätt mer havremjölk på slutet för önskad konsistens. Montering: 7-8 dl vispbar havre florsocker Gör så här: Skär av ett lock eller en trekant på varje bulle. Fyll bullarna med mandelmassa. Vispa vispbar havre och spritsa ovanpå mandelmassan på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra ordentligt med florsocker.