Annons

Annons


Paprika med rostad vitlökssalsa och oliver

När min man berättade för sin pappa att han träffat en tjej med rötter från Makedonien fick han som svar: – Då kommer du få äta en himla massa paprika! Och vet ni vad? Svärfar hade helt rätt. Vi äter paprika hur ofta som helst. Min man som är halvgrek, halvdansk klagar inte utan äter med god aptit.

Annons

rostad paprika balkanmat salsa kapris oliver feta

Oftast fyller jag paprikor med köttfärs, fetaost eller så rostar jag dem i ugnen. Idag blir det det sistnämnda med en salsa till. Smakerna är en blandning av Balkan meets Toscana. Sardellerna och kaprisen står för Toscana och resten finns i vilket Balkankök som helst. Då syftar jag på paprika, tomater och vitlök. Till detta är bröd helt klart det bästa alternativet. Ett annat vegetariskt förslag till middag är Karolines skördepanna.

balkanmat paprika rostad feta kapris

Tips:
– Rostar du paprikorna så skinnet blir svart, måste du skala dem. Lägg paprikorna i en skål med plastfolie över. Låt vila i ca 10 minuter. Då är det lättare att skala dem.
– Vill du hoppa över momentet att skala? Rosta paprikorna precis så som bilderna visar, dvs. tills de börjar få färg och blir mjuka. Då slipper du skala dem.

rostad paprika balkanmat feta
FOTO: DIANA DONTSOVA

 

Recept:

Paprika med rostad vitlökssalsa

ca 20 gröna eller röda smala paprikor
5 tomater
5 vitlöksklyftor
2 sardeller
1/2 dl olivolja
salt
peppar
färsk rosmarin
feta
oliver

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj paprikorna och lägg dem på en plåt. Häll lite olivolja eller rapsolja över. Rosta i ugnen till de blir mjuka och får färg, ca 30 minuter.

Under tiden skala och skiva vitlöken. Värm upp olivoljan i en liten kastrull. Lägg i sardellerna, vitlöksskivorna och kaprisen. Rosta tills vitlöken är gyllenbrun.

Dela tomaterna och ta bort inkråmet med hjälp av en sked. Skär dem i bitar och lägg i en skål. Lägg över den rostade vitlöken och kaprisen. Sardellerna har vid det här laget smält och ger oljan en sälta. Blanda tomatröran och smaka av innan du saltar och pepprar. Tillsätt lite av olivoljan om så önskas.

Lägg upp paprikorna på ett fat. Toppa med tomatsalsa, feta och oliver. Servera!

 

RECIPE IN ENGLISH:

Peppers with roasted garlic salsa and olives

20 green or red peppers 
5 tomatoes
5 cloves garlic
2 anchovies
50 ml olive oil
salt
pepper
rosemary
feta cheese
olives

Preheat the oven to 175 degrees. Place the peppers on a oven tray. Drizzle a little olive oil or rapseed oil on top. Roast in oven til soften, about 30 minutes.

Meanwhile, peel and slice the garlic. Heat the olive oil in a small pan. Add the anchovies, garlic and capers. Roast until the garlic turns golden brown.

Split the tomatoes in half and remove the seeds by using a spoon. Cut them into pieces and place in a bowl. Add the roasted garlic and capers. The anchovies has melted by now and given  the oil a saltiness. Taste before adding salt and pepper. Add a little of the olive oil, if desired.

Place the peppers on a big plate. Top with tomato salsa, feta and olives. Serve! This is so good with bread. 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar